Programma Najaarslanddag NBSV 25 november 2023

Beste leden, beste lezers. Het is bijna zover. Op zaterdag 25 november 2023 hebben we weer een nieuwe najaarslanddag. De locatie is weer Aeres MBO in Barneveld. Naast goede bereikbaarheid met auto en trein blijkt de locatie op alle vlakken te voldoen. Zo heeft de opleiding ook een dierentuinvergunning wat betekent dat er heel veel te zien is naast de mooie presentaties.

Ook zorgt de NBSV weer voor gratis koffie en thee (en iets lekkers). We kunnen ons weer verheugen op een verscheidenheid aan presentaties. Er is aandacht voor de toekomst van onze hobby (positieflijsten), de gezondheid van onze dieren (door een dierenarts), de kweek van de vrij onbekende woudschildpad (Glyptemys insculpta) en, wat wenu vanuit het verleden kunnen leren over zeegras en de groene zeeschildpad (Chelonia mydas). Maar we beginnen als vanouds met een zeer atypische blik op onze (hobby)dieren, namelijk gezien vanuit de beeldhouwkunst. Wil je meer lezen over de sprekers en de inhoud van de presentaties, dan verwijs ik naar de beschrijvingen verderop in het programma. Tijdens de pauzes worden er rondleidingen verzorgd in de dierenverblijven. Ook kun je UV-lampen, oud en nieuw, laten testen door de studenten van de opleiding.

Tijdstip

Presentatie-onderwerp*

Spreker

09.00 uur

Zaal open met koffie/thee en koek

 

10.00 – 10.15 uur

Opening, welkom en mededelingen

Robert-Jan Bras (voorzitter)

10.15 – 10.45 uur

Schildpadden in de beeldhouwkunst

Marnix Hoekstra 

10.45 – 11.30 uur

Positieflijsten, stand van zaken

Marysia Zolik, voorzitter PVH

11.30 – 11.45 uur

Introductie van de nieuwe website van de NBSV

Paul van Sloun

11.45 – 12.00 uur

Rondleidingen

Door studenten van Aeres

12.00 – 13.30 uur

Pauze, restaurant is open (1,5 uur)

 

 

UV-lampen testen. Neem je nieuwe of oude lampen mee en laat ze de UV waarde meten!

Door studenten van Aeres

13.30 – 14.30 uur

Veel voorkomende ziekten bij landschildpadden. Focus op infecties en hoe deze te voorkomen en behandelen

Doortje van Reekum (dierenarts voor reptielen)

14.30 – 15.00 uur

Terugkoppeling beschermingsprojecten

Peter Feenstra 

15.00– 15.30 uur

Pauze met koffie/thee en koek (30 min)

 

 

Rondleidingen 

Door studenten van Aeres

15.30 – 16.15 uur

Houden en kweken van de Noord-Amerikaanse woudschildpad (Glyptemys insculpta) in het Nederlandse klimaat

Nick Cramer

16.15 – 16.55 uur

Een Duik in het Verleden: “De Archeologie van Middellandse Zeeschildpadden." (Het belang van langetermijn gebruik van zeegrasvelden aan de Egyptische en West-Libische kust)

Willemien de Kock, (postdoctoraal onderzoeker aan het Groningen Instituut voor Archeologie)

16.55 uur

Afsluiting

Robert-Jan Bras (voorzitter)

Na 17.00 uur

Er is gelegenheid om aan te schuiven in “Pannenkoekenhuis Schaffelaar” Voor iedere portemonnee is er iets te kiezen.

Pannenkoekenhuis Schaffelaar Stationsweg 2 te Barneveld

 

Inhoud presentaties

Presentatie Marnix Hoekstra

Titel: Schildpadden in de beeldhouwkunst

Inhoud: Na de lezing over ‘Schildpadden in de schilderkunst’ op de voorjaarslanddag gaan we het nu over de beeldhouwkunst hebben. Aan de hand van enkele (voor)beelden laat Marnix zien welke symbolische rol schildpadden daarin spelen. Weer een totale ander benadering van onze hobby!

 

Presentatie Marysia Zolik (PVH)

Titel: Positieflijsten stand van zaken

Onderwerpen: Positieflijsten stand van zaken en wat dit betekent voor de hobby

Inhoud: Marysia is voorzitter van PVH (Platform Verantwoord Huisdierenbezit). Marysia gaat het hebben over positieflijst zoogdieren en dierenwelzijn. Zij neemt ons mee in de strategie van PVH over de toekomt van onze hobbydieren.

 

Presentatie Paul van Sloun

Titel: Nieuwe website van NBSV

Inhoud: Na lang wachten is er dan eindelijk een splinternieuwe NBSV website. Dat het allemaal veel langer heeft geduurd dan iedereen lief is en het geduld van menigeen op de proef gesteld is, is zonder twijfel. De website is door Paul vanaf de grond nieuw gebouwd, want een doorontwikkeling op basis van de oude bleek geen slimme keuze en verspilde moeite. In deze presentatie wordt door Paul live getoond wat er allemaal op te vinden is en wat er in de toekomst nog aan wordt toegevoegd.

 

Presentatie Doortje van Reekum (dierenarts voor reptielen)

Titel: Veelvoorkomende ziekten bij landschildpadden

Introductie: Doortje is 27 jaar en nu 2 jaar werkzaam als dierenarts bij Sterkliniek Emmen. Ze heeft altijd al passie gehad voor reptielen en hier dan ook de nodige nascholingen, cursussen en certificaten voor gehaald. In de toekomst hoopt zij door te studeren voor Europees Gecertificeerd Reptielen Specialist maar daarvoor heeft zij eerst voldoende werkervaring nodig. Momenteel behandelt zij in de praktijk alle huisdieren en ziet zij gemiddeld 3-5 reptielen per week. Daarnaast valt zij soms in bij Dierentuin Wildlands. Haar partner heeft 2 kolenbranderschildpadden die in de zomer in hun tuin wonen.

Inhoud: Veelvoorkomende ziekten bij landschildpadden, focus op infecties en hoe deze te voorkomen en behandelen.

 

Presentatie Peter Feenstra

Titel: Terugkoppeling beschermingsprojecten

Inhoud: Onze interim conservation officer, Peter Feenstra, geeft een terug- en vooruitblik op de lopende en komende beschermingsprojecten.

 

Presentatie Nick Cramer

Titel: Houden en kweken van de Noord-Amerikaanse Woudschildpad (Glyptemys insculpta) in het Nederlandse klimaat.

Inhoud: Nick Cramer staat bekend als houder en kweker van Noord-Amerikaanse schildpadden met een specialisatie op druppelschildpadden. Dit keer neemt hij ons mee in het houden en kweken van een weinig bekende soort namelijk de woudschildpad (Glyptemys insculpta / wood turtle). Nick houdt deze dieren buiten en kweekt ook met deze prachtige dieren.

 

Presentatie Willemien de Kock

Titel: Een duik in het verleden: de archeologie van Middellandse Zeeschildpadden.

Introductie: Willemien is een postdoctoraal onderzoeker aan het Groningen Instituut voor Archeologie. Ze heeft onlangs haar doctoraat behaald aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek richt zich op de historische ecologie van zeeschildpadden in de Middellandse Zee, maar ze neemt ook deel aan een lopend project over Trionyx triunguis.

Inhoud: Ons onderzoek naar de groene zeeschildpad (Chelonia mydas) heeft aangetoond dat ze in verband kunnen worden gebracht met voedselbronnen die gedurende lange tijd zijn gebruikt. Dit werd mogelijk gemaakt door de analyse van archeologische botten uit het Middellandse Zeegebied. We hebben kwantitatieve methoden gebruikt om te onderzoeken hoe lang deze schildpadden betrokken waren bij deze locaties. Onze bevindingen suggereren dat hun verbondenheid met bepaalde leefgebieden duizenden jaren kan beslaan, en dit gaat verder dan de relatief recente invloed van menselijke activiteiten. Dit onderzoek benadrukt het belang van het combineren van moderne en historische gegevens om inzicht te krijgen in langdurige patronen van habitatgebruik. Door toegang te krijgen tot archeologische bronnen hebben we resultaten verkregen die suggereren dat bepaalde regio's aan de Noord-Afrikaanse kust al eeuwenlang door deze schildpadden werden gebruikt. Dit kan belangrijke gevolgen hebben voor de bescherming van de natuur en het behoud van erfgoed in de regio.

 

Verdere informatie

Tijdens de landdag zijn er o.a. stands aanwezig met de volgende artikelen:

  • NBSV-stand;
  • Verkoop van voedselsupplementen, heucops / lampen;
  • UV-lampen;
  • Turtle-Arts t-shirts;
  • Diverse planten.

Iedere liefhebber van schildpadden, van jong tot oud, is van harte welkom. Lidmaatschap van de NBSV is niet verplicht. De toegang en het parkeren zijn gratis.

Indien men schildpadden mee wil nemen naar een landdag dan moet dit eerst overlegd worden met de organisator van de landdagen (Koert Langeveld, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Dieren mogen NIET het gebouw in.

Verder is het ook mogelijk om andere spullen te ruilen of te koop aan te bieden (b.v. terraria, lampen, pompen, planten, etc). Ook hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  1. de te verkopen artikelen moeten een toegevoegde waarde hebben.
  2. gewenste verkopen moeten steeds voor elke landdag worden aangemeld.
  3. er moet plaats zijn.
  4. de organisatie van de landdagen beslist welke leden er op een bepaalde landdag iets ter verkoop kunnen aanbieden.
Plaats en Routebeschrijving

Aeres MBO Barneveld
Barnseweg 3, 3771 RN, Barneveld

OV:

11 minuten lopen (850 meter) vanaf NS station Barneveld (stoptrein)

Looproute van Station Barneveld naar MBO Aeres

Auto:

Uit de richting Utrecht/Amersfoort/Zwolle A1 (afslag 16 Voorthuizen);

Vanuit de richting Arnhem over de A12 en de A30 (afslag 4 Scherpenzeel);

Vanuit de richting Apeldoorn over de A1 (afslag 16 Voorthuizen);

Parkeren kan in de parkeervakken langs de Barnseweg (Let op: parkeerplaats is één richtingsverkeer).

Doelstelling NBSV

De NBSV verstrekt informatie over huisvesting, verzorging en kweek van schildpadden die zich in gevangenschap bevinden en over schildpadden in hun natuurlijke leefomgeving. Daarnaast steunt zij nationale en internationale beschermingsprojecten en organiseert landdagen waarop Belgische en Nederlandse liefhebbers van deze dieren elkaar kunnen ontmoeten.

Trionyx cover