NBSV doneert 3.500 euro aan Frans project voor Testudo hermanni

NBSV doneert 3.500 euro aan Frans project voor Testudo hermanni

In de nacht van 16 op 17 augustus 2021 trof een hevige brand het natuurreservaat Plaine des Maures in het zuidoosten van Frankrijk (Var departement). Aangewakkerd door de mistral in een situatie van aanhoudende droogte rond de Middellandse Zee, begon deze brand op een parkeerplaats langs de snelweg in Gonfaron en breidde zich in de loop van de avond onder invloed van harde wind snel uit naar het zuidoosten.

Uiteindelijk duurde het tot 26 augustus tot de brand helemaal gedoofd was. Daarbij is 8.000 hectare bos vernietigd in het Massif des Maures, een hotspot voor biodiversiteit, in het bijzonder natuurreservaat Plaine des Maures. Dit reservaat is de thuisbasis van de belangrijkste populatie Testudo hermanni in de Var. Het team van SOPTOM heeft een uitgebreid actieplan opgesteld om te helpen bij de gevolgen van de brand. Tijdens tellingen na de brand, maar ook tijdens privéwandelingen worden gewonde schildpadden gevonden en teruggebracht naar het Wildlife Care Center. Gewonde schildpadden moeten worden onderworpen aan een aangepaste, min of meer langdurige verzorging. Zodra de schildpadden zijn genezen of in staat zijn om terug te keren naar hun natuurlijke omgeving, worden ze vrijgelaten op de plek waar ze gevonden zijn. Ze zullen worden uitgerust met zenders en worden in een periode van 6 maanden tot 1 jaar gevolgd om hun ontwikkeling in de gaten te houden. Andere dieren die vanwege hun verwondingen niet kunnen worden vrijgelaten, worden verzorgd tot het voorjaar van 2022. Daarnaast zijn er acties om de situaties en populaties in kaart te brengen na de brand en deelname aan overleg om de gevaren en gevolgen van bosbranden in kaart te brengen en preventieve acties te ondernemen.

Als bestuur van de NBSV vonden we dit een mooi project om ook bij te dragen aan natuurbescherming dichter bij huis. Derhalve hebben we besloten EUR 3.500 te doneren aan dit project. In een komende editie van Trionyx zal er nog een uitgebreid artikel aan geweid worden met onder andere de laatste stand van zaken.

Een impressie van de omvang van de bosbrand in augustus 2021.   SOPTOM

Soptomvar3aEen impressie van het reservaat na de bosbrand.  SOPTOM

Doelstelling NBSV

De NBSV verstrekt informatie over huisvesting, verzorging en kweek van schildpadden die zich in gevangenschap bevinden en over schildpadden in hun natuurlijke leefomgeving. Daarnaast steunt zij nationale en internationale beschermingsprojecten en organiseert landdagen waarop Belgische en Nederlandse liefhebbers van deze dieren elkaar kunnen ontmoeten.

Trionyx cover